AVG deel III: de nieuwsbrief, conversie verhogende mails en foto’s en video’s

Veel bedrijven versturen wekelijks, maandelijks of in ieder geval regelmatig een e-mail nieuwsbrief. Zij versturen deze nieuwsbrief niet alleen naar klanten die zich hier expliciet voor hebben aangemeld, maar ook naar mensen die ooit een bestelling hebben geplaatst. De e-mailadressen die in het systeem staan, krijgen simpelweg een nieuwsbrief.

Zoals al eerder vermeld in mijn vorige blog, mag dit volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming niet meer. Alleen als klanten duidelijk hebben aangegeven de nieuwsbrief van jouw bedrijf te willen ontvangen, mag je deze versturen.

Het inschrijven voor de nieuwsbrief

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming moet je jouw klant expliciet vragen of hij of zij je nieuwsbrief wil ontvangen. Simpelweg vragen of de klant jouw nieuwsbrief wil lezen, is echter niet voldoende. Je moet namelijk ook aangeven om wat voor nieuwsbrief het gaat en wat voor artikelen je in deze nieuwsbrief deelt. Zijn dit voornamelijk commerciële (reclame)berichten of gaat het om nieuwsberichten? Dit geef je duidelijk aan bij het inschrijven voor de nieuwsbrief. Doe je dit niet, dan overtreed je de nieuwe wet.

Let op: sommige webwinkels vinken standaard de optie ‘inschrijven voor de nieuwsbrief’ aan in het bestelformulier. Veel klanten vergeten dit vinkje te verwijderen en schrijven zich onbewust in voor de nieuwsbrief van deze betreffende webwinkel. Ook dit mag niet volgens de AVG. Je mag de optie ‘inschrijven voor de nieuwsbrief’ wel aan je bestelformulier toevoegen, maar deze mag niet standaard aangevinkt zijn.

Het versturen van conversie verhogende mails

Een andere verandering waar we vanaf 25 mei 2018 mee te maken krijgen, heeft te maken met conversie verhogende mails. Stel, je bent online aan het shoppen en hebt een paar items in je winkelmandje. Uiteindelijk besluit je toch af te haken: je klikt de betreffende webwinkel weg zonder een aankoop te doen. De volgende dag krijg je een e-mail: weet je zeker dat je die items toch niet wil kopen? Ook niet als je korting krijgt?

Een goede manier om het conversiepercentage van een online shop te verhogen, maar – helaas – vanaf 25 mei niet toegestaan. Alleen als je klant toestemming heeft gegeven om dit soort mails te ontvangen, mag je deze nog versturen. Zo niet, dan moet je die conversie verhogende mails helaas links laten liggen.

Het gebruik van foto’s en video’s

Veel bedrijven gebruiken social media netwerken als Facebook, Twitter en Instagram. Run je een restaurant, dan kun je deze netwerken gebruiken om foto’s van je heerlijke gerechten te delen. Ook maak je regelmatig sfeerfoto’s, waar ook klanten op staan. Hartstikke leuk, maar een stuk lastiger na 25 mei.

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming moet je alle mensen die op jouw foto’s staan, namelijk schriftelijk om toestemming vragen om deze foto’s te kunnen delen. Maak je een sfeerfoto van jouw restaurant, dan moeten alle klanten op deze foto toestemming geven om dit beeld te delen. Hetzelfde geldt voor de video’s die je online wil zetten.


Daar komt nog bij dat de mensen die toestemming hebben gegeven voor het delen van de foto, hun toestemming ook weer terug kunnen trekken. Gebeurt dit inderdaad, dan ben je verplicht de foto te verwijderen. Staat de betreffende foto op een poster, flyer of ander communicatiemiddel, dan mag je dit communicatiemiddel niet meer gebruiken. Dit betekent dat je die duizenden posters, flyers of folders gewoon weg moet gooien. Vervelend!

De AVG: gericht op de consument

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is gericht op de consument. De AVG moet de consument simpelweg beschermen. Hier moet je het als ondernemer mee doen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar zie het positief. Jij wordt als consument namelijk ook beter beschermd door de AVG. Voor ondernemers is de nieuwe wet misschien wat lastig, maar uiteindelijk wordt de wereld alleen maar beter door het beter beschermen van persoonsgegevens.